Celanói Tamás Életrajzai Szent Ferencről

2.500 Ft

Elfogyott

Celanói Tamás Életrajzai Szent Ferencről

A ​Ferences Források második kötete Assisi Szent Ferenc két életrajzát és csodáinak elbeszélését tartalmazza Celanói Tamás tollából.
IX. Gergely pápa nyomban Assisi Szent Ferenc szenttéavatása után (1228-ban) gondoskodott a szent hivatalos, felolvasásra szánt életrajzának, akkori fogalmak szerint legendájának megfelelô megíratásáról. Erre a munkára Celanói Tamást kérte fel, aki jó nevû író és tudós volt. A munka, a Vita Prima, egy éven belül készen állt. Az idô múlásával kiderült, hogy az életrajz nem volt teljes, és újabb anyaggyûjtésbe kezdtek a tanúk. Az így újonnan összegyûjt anyagot megint Celanói Tamás rendezte egységes mûbe Vita Secunda címmel. Késôbb rendszerezték Assisi Szent Ferenc csodáit és megszületett a Tractatus de Miraculis is.

Tamás testvér két életírása és tractatusa nem csak tartalmában, hanem formájában is kiváló alkotások. Elsô tekintetre meglátszik rajtuk, hogy ízig-vérig íróember tollából kerültek ki. Tamassia mondása: „A pápa a liturgia elôírásai szerint avatta szentté az assisi poverellót, a celanói páter pedig az irodalom eszközeivel végezte ugyanezt a munkát.”

forrás: moly.hu

Agapé kiadó, Szeged 1996.

ford: Belanyi György

ISBN: 9634580203