Istennel Oroszországban

3.800 Ft

164 készleten

Walter J. Ciszek SJ, Daniel L. Flaherty SJ – Istennel Oroszországban

 

 

Walter Ciszek SJ (1904–1984), a lengyel származású amerikai jezsuita visszaemlékezése ez a könyv nem mindennapi életútjának egy nem mindennapi szakaszára: már-már valószínűtlen történet az övé, hiszen ki menne el katolikus papként misszióba a Szovjetunióba 1939-ben? Öt év a hírhedt Lubjanka börtönben, majd további kilenc év kényszermunkatábor, a szabadulás után pedig nyolc év kényszertartózkodás Oroszországban – Ciszek atya azonban képes volt mindenhol, a leglehetetlenebb körülmények között is Isten nagyobb dicsőségét és az emberek szolgálatának útjait keresni. Mivel nem volt róla hír, amerikai közössége már elbúcsúztatta, ahogy az elhunyt rendtársakat szokás, amikor 1963-ban számukra is kiderült, hogy él – és két orosz fogolyért cserébe őt és egy társát szabadon bocsátották, hazaengedték az Egyesült Államokba. Az Istennel Oroszországban című könyv ezt a történetet tárja elénk. (Kámán Veronika)

 

Előszó: „A következő oldalakon olyasmivel fog találkozni az Olvasó, ami első pillantásra egy rendkívül szokatlan regénynek tűnhet. Azonban ez nem egy kitalált történet. Nem, ezek valóban megtörtént események és korunk jezsuita történelmének legszebb oldalai.

Némiképpen hasonlóan az evangélistákhoz, nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy elmondjam, hogyan fejeződött be ez a történet. Ott voltam. Ritkán adatik meg az ember életében az a lehetőség, hogy jelen legyen, amikor valaki visszatér a halálból. Arról is tudok egy kicsit mesélni, hogyan kezdődött mindez. De aztán engednem kell, hogy a könyv oldalai maguktól bontsák ki azoknak az eseményeknek apró részleteit, amelyek a vasfüggöny mögött eltöltött évek alatt történtek, és végül talán javasoljam, hogy hozzá kellene fűzni még egy fejezetet e könyvhöz. ”

 

 

Fordította: fr. Demény Martin OFM

ISBN 978 615 5273 21 6

Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány 2021

426 oldal, karton kötés, 210 x 150 mm.