Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk

1.990 Ft

42 készleten

Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk
Ferences vértanútörténetek a 20. századból

A Katolikus Rádió szeptember 30-tól húszrészes hangjátéksorozatot indított a boldoggáavatás előtt álló hét magyar ferences vértanúról, Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk címmel.

A tanúvallomások és korabeli dokumentumok feldolgozásával készült hangjátékban kirajzolódnak az 1944 és 1954 közötti vértanúság történetek és a korabeli társadalmi körülmények. A százánál több szereplőt negyven színész jeleníti meg, többek között Kubik Anna, Cseke Péter és Lux Ádám.

Az egyik későbbi vértanú, P. Kriszten Rafael budai házfőnök 1945. május 9-én Budán értesült arról, hogy két rendtársa, Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf 1944 végén vértanúságot szenvedett Újvidéken. Ekkor jegyezte fel: „Imádkozzunk, közbenjárásukért!”

Ma, közel hetven év távlatából mindhármukra, s rajtuk kívül még Kiss Szalézra, Lukács Pelbártra és Károlyi Bernátra is vértanúként tekint az Egyház. Ők nemcsak politikai üldözöttek, hanem az egyházellenesség áldozatai is voltak. A hit harcosai, akiknek szelídsége és hűsége által az Úristen sebet ütött a kommunizmus rendszerén.

A hangjátékot Kálmán Peregrin ferences történész, E. Román Kata, Dévény Mária szerkesztők és Horváth János hangmérnök készítették. Elhangzik a Magyar Katolikus Rádióban szeptember 30-tól hétköznaponként 13.30 és 14 óra között.

forrás: Szerdahelyi Csongor/Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír